Reacties

-
(62)
1 2 3 4 5 6 7
>
(62) Silfraire Delhaye
Thu, 21 April 2016 18:39:11 +0000

Dag Femmy...je boek heb ik vlot uit gelezen. Weet jij of de hoofdpersoon Freddy ( of is Rick zijn echte naam) nog leeft? Hij zou dan volgens mij in aanmerking komen voor de Backpay. Maar dit terzijde. Je boek heb ik met genoegen gelezen en mij troffen de aangrijpende ervaringen maar ook een zekere "eenzaamheid" van Freddy Ribauwt. Je schrijfstijl is vlot wat de leesbaarheid bevordert. Lezen is voor mij "travelling the mind" en ik werd vlot mee op reis genomen in het leven van Freddy. Ik vind er ook veel aspecten in kenmerkend voor de Nederlands-Indische gemeenschap. Succes verder....!


(61) Lola Rausch-Schut
Tue, 29 March 2016 12:02:46 +0000

Hallo! Ik heb je laatste boek uit. Ik vond het goed en ondanks dat het eigenlijk allemaal narigheid is leest het gemakkelijk. Weer een stukje geschiedenis waar ik alleen maar in de marge een beetje aan heb gesnuffeld. Hoewel ik vroeger ook wel mensen heb gesproken die in kampen gezeten hebben. Het boek heeft me van begin tot einde geboeid.

(60) Pauline Janssen
Sat, 19 March 2016 13:24:26 +0000

Ik heb het boek uit. Beklemmend soms en ook meeslepend, hoopvol en triest. Mooi!!! Heel anders dan Terug naar Bandung dat makkelijk wegleest. Vaarwel Soerabaja blijft nog dagen in je hoofd. Aanrader

(59) Marjo van Rijn
Wed, 9 March 2016 15:40:52 +0000

Over je boek 'Terug naar Bandung'. Ik heb het achter elkaar uitgelezen, zo interessant was het voor mij. De titel kan ook op mij slaan, want Mijn eigen tempo dulu ligt ook in Bandung, maar dan in Indonesië jaren 80-90 en helemaal niet in Indie. Mijn kinderen zijn Indisch, maar dat Indische betekent voor ons iets heel anders. Dat is 1. Maar er is ook een 2.
Mijn vader ging ook heel jong als vrijwilliger in het leger en kwam in Surabaya terecht, tijdens de eerste politionele acties. Hij bleef er slechts een jaar, maar het heeft ook zijn leven bepaald. Nooit over gesproken, pas later in zijn leven een beetje en toen bij mij de vragen kwamen, was hij al dood. Heel erg jammer.
Dus: ik ben heel blij dat jij alles van die ingewikkelde periode zo goed op een rijtje hebt weten te zetten, zowel voor insiders als outsiders en nog wel in begrijpelijke hapklare brokjes. Heel knap! Ik voelde me ook geraakt. Anders dan de meeste anderen.
Voor mij spelen er heel verschillende soorten herkenning, heel anders dan voor (kinderen van) Indische mensen. Hoe dan ook, dank je wel dat je alles zo goed leesbaar op een rijtje hebt gezet, met zoveel respect en begrip.
Het boek heeft me meer gedaan dan ik had verwacht. Ik denk dat het mij misschien zelfs heeft geholpen om beter te schrijven over mijn Indonesie-verleden.
Hartelijke groet. Marjo.


(58) Eus Wijnhoven
Sat, 6 February 2016 14:51:12 +0000

Fijten toont een stukje geschiedenis waar zelden over geschreven is. Ze formuleert dusdanig dat je de flora ruikt, de kruiden op de markt, het eten. Door een zorgvuldig gedoseerd gebruik van Maleise woorden, bevindt de lezer zich in ‘ons’ Indië, wat een prestatie op zich is. Het is een prachtig boek met een schitterend verhaal.

(57) Juliette van Nes
Tue, 19 January 2016 13:36:45 +0000

Een heftig boek over de verschrikkingen van oorlog en discriminatie. Het is goed er over te lezen, want te lang is aan deze periode in toenmalig Nederlands Indie stilzwijgend voorbij gegaan. Die tijd is te lang verzwegen. Mooi plot met een verrassend slot. Femmy heeft het mooi beschreven.

(56) Ron Willemsen
Mon, 18 January 2016 19:18:38 +0000

HEB GENOTEN VAN BEIDE BOEKEN!! HOPELIJK TOT ZIENS EN DOORGAAN ALS VRIEND??
RON WILLEMSEN

(55) BoekensalonBiblion
Mon, 18 January 2016 18:33:17 +0000

De orchidee op het omslag kan misleiden: dit is geen nostalgische roman over Nederlands-Indië, maar het verhaal van de wederwaardigheden van een Indo-jongen tijdens de woelige jaren rond de onafhankelijkheid. De roman, geïnspireerd op het levensverhaal van een KNIL-militair, gaat over de Bersiap, de strijd rond Soerabaja, de politionele acties en het KNIL. De Bersiap was de gewelddadige tijd na de Japanse capitulatie in 1945 toen in het ontstane gezagsvacuüm fanatieke paramilitaire groepen konden doen wat ze wilden. Die tijd beleeft Freddy Ribauwt, zoon van een Javaanse moeder en een Nederlandse vader. Freddy overleeft met ongelooflijke veerkracht tal van verschrikkingen die het, in eenvoudige taal geschreven, boek van begin tot het heftige eind vullen. Het is niet alleen een literaire roman als ook een in fictie verpakte geschiedenisles, van betekenis om inzicht te krijgen in de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië. De auteur (1953) schreef al eerder een boek over Nederlands-Indië (‘Terug naar Bandung : een veteraan verliefd’*).

(54) Sonja Groen
Mon, 18 January 2016 18:16:52 +0000

Ook ik heb je beide boeken in 1 ruk uitgelezen.
Met heel veel plezier.
Het is voor mij, als jongste uit een gezin van 7,( 1 zus en 3 broers) , heel apart te lezen wat er zich allemaal heeft afgespeeld in dat verre Indonesie, toch m'n moederland.....
Mijn ouders hebben er heel summier over verteld, zoals t jappenkamp.
Van verschillende kanten vernomen dat dit met ,"schaamte" te maken heeft...
Maar goed, jouw boeken waren een eyeopener voor mij/ons.
Zoals John al eerder zei, deze boeken gaan naar mijn broers en zus.
Zij , mijn zus scheelt 11 jr met mij, heeft wel het nodige bewust meegemaakt.
Nadat ze de boeken heeft gelezen wil ik er met haar over praten.
Nogmaals bedankt voor deze heel interessante "geromantiseerde" informatie.


(53) John Groen
Mon, 18 January 2016 18:15:56 +0000

Met plezier je boeken in Cambodja gelezen
Bandung was herkenbaar, die reis hebben wij in 1990 gemaakt en
Bv de green canyon nog steeds een attractie
Het eind vond ik het leukst met tot de laatste blz verrassend
Bandung/lembang/anklung
Net of we er weer waren
Dat je oom haar niet meenam
Sonja's tante is wel meegenomen door zo'n "oom"
Maar je hebt er leuke intriges ingevlochten

Soerabaja vond ik het leukst, gelijk spannend en het bleef tot de laatste blz boeien
Heb er erg van genoten
Zal Sonja,s zus en broer het boek laten lezen en vragen of zij geen last hebben gehad
Maar de laatste jaren daar woonden haar ouders op Nederlands Timor
Sonja is daar in 1949 geboren( koepang)
Was misschien niet zo heftig daar
Haar moeder komt uit semarang
Zal eens wat navraag doen
Maar m'n complimenten femmy
De heftigheid goed verwoord>

 Naam *
 E-mail
 Website
 Bericht *
* Verplicht

Anti-spam maatregel
Gelieve de tekst/cijfer-combinatie in het veld in te geven.
4 + 7=