Info Vaarwel Soerabaja

Knipselvoorplat2Als Freddy Ribauwt in 1926 wordt geboren lijkt een mooie toekomst voor hem te liggen. Hoe anders pakt dat voor hem uit als in 1942 de Japanners Nederlands Indië bezetten. Zijn vader wordt meteen krijgsgevangen genomen. Freddy is verdacht als Indo, half Nederlands, en wat eerst een pre was, blijkt een steeds groter nadeel te worden. Hij heeft de zorg voor zijn broertje Emo, die niet helemaal snugger lijkt. Zijn Javaanse moeder heeft een ambivalente houding tegenover haar knappe en intelligente Indozoon. Hijzelf, vrienden en geliefden krijgen het zwaar te verduren tijdens de verschillende oorlogen.

 

Deze roman is gebaseerd op het levensverhaal van Rick Berlauwt, die in Indië achtereenvolgens muloleerling, ijskoerier, veehouder, chauffeur bij het Rode Kruis, Knilmilitair en werknemer bij General Motors is geweest.

Mijn allereerste bedoeling met deze roman is een mooi verhaal te vertellen over een bijzondere levensgeschiedenis. Een verhaal over strijd, passie en liefde. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de aangrijpende, indrukwekkende en dramatische historische context in de periode van 1942-1950 van Nederlands-Indië.

Ook recensies onder reacties. Hieronder de recensie van Checkpoint, het blad voor veteranen.

2016RecensiecheckpointVS

 

Luisterboek

2 reacties op Info Vaarwel Soerabaja

 1. Maur1 schreef:

  Goede middag,
  Ik kom toevallig via een berichtje op FB op je website terecht. Heel mooi en interessant en heb ‘m meteen bij mijn favorieten gezet.
  Maar ik ben eigenlijk benieuwd of je boeken ook als luisterboeken verkrijgbaar zijn.
  Mijn moeder is Indisch en heeft haar jeugd in Ned.-Indië doorgebracht en in ’t kamp gezeten. We hebben ook in Soerabaja gewoond en ik denk dat ze jouw boeken wel heel graag zou willen “lezen”.
  Ben heel benieuwd.

 2. Astrid schreef:

  Heb je boek met veel interesse gelezen. In de opdracht schreef je “Lees en huiver” en gehuiverd heb ik af en toe wel. Terwijl ik toch veel over die tijd gelezen heb en er meer dan gemiddeld vanaf weet.
  Mooi hoe je WO ll, de Bersiap en de tijd daarna bij het KNIL hebt beschreven. Wat een ellende, maar je hebt er een goedlopend verhaal van gemaakt, mijn complimenten!
  Ik kijk uit naar je volgende boek en hoop daar ook een kleine bijdrage aan te kunnen leveren.

  Ken je het boek Asta’s ogen? Gaat o.m. ook over de Bersiap in Soerabaja. Ook erg goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *